Home » Pijn

Beste Bezoeker,

Welkom bij de pijnkliniek Dolores Curatio.
Met deze pagina informeren wij u graag over pijn en over de mogelijkheden die wij u kunnen aanbieden om uw pijn te verhelpen.

Wat is pijn?

Pijn is een signaal dat door de hersenen wordt waargenomen als er iets mis is met je lichaam.

Wanneer je op een bepaalde plaats in het lichaam een pijnprikkel krijgt, wordt deze via zenuwuiteinden naar het ruggenmerg gestuurd. Daar gaat de prikkel via de zenuw verder naar de hersenen, waar de pijn wordt waargenomen. Op die manier voelen we uiteindelijk pijn.

Als uw arm bijvoorbeeld klem komt te zitten, dan voelt u de pijn in die arm maar de pijn wordt eigenlijk gemaakt in uw hersenen.

Acute of chronische pijn

Er bestaat een verschil tussen acute en chronische pijn.

Acute pijn

Acute pijn is gerelateerd aan schade; er is een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een opgelopen letsel. Acute pijn is nuttig en waarschuwt; het werkt dus als een signaalfunctie dat er iets mis is in het lichaam.

Wanneer het letsel genezen is, verdwijnt de pijn en kan het lichaam opnieuw normaal functioneren.

Chronische pijn

Men spreekt van chronische pijn wanneer deze gedurende langere tijd aanhoudt, vanaf 12 weken. Deze pijn is niet altijd meer gerelateerd aan schade; de oorzaak is dus niet steeds terug te vinden.

Chronische pijn is niet nuttig, maar lastig en het belemmert het normaal functioneren van lichaam en geest.

Factoren van pijn

Bij pijn is het belangrijk om met allerlei factoren rekening te houden. Dat doen we aan de hand van het biopsychosociaal model. Ieder persoon ervaart pijn op zijn eigen manier en ook de intensiteit wordt anders ervaren, ook al is de pijn op zich dezelfde. Als je bijvoorbeeld je hand aan de oven brandt, zal de ene persoon het uitschreeuwen van de pijn en de andere geeft geen kik maar bijt op z’n tanden. Dit heeft te maken met de achtergrond van elk persoon, die van ieder verschillend is.

Biologisch

Het biologische luik omvat de fysieke gezondheid, lichamelijke oorzaken, alsook hetgeen we uit ons
DNA geërfd hebben, onze beperkingen en onze algemene conditie. Wanneer we bijvoorbeeld te
weinig bewegen, heeft dit ook een invloed op de pijn.

Psychologisch

Het psychologisch aspect omvat ondermeer onze draagkracht om met pijn om te gaan, ons
zelfvertrouwen, gedachten en emoties over pijn. Ook het bestaan van bijvoorbeeld een depressie of
bepaalde angsten kan de pijn erger maken.

Sociaal

Er zijn ook sociale factoren die de mate van pijn kunnen bepalen. Hoe uw familie bijvoorbeeld met uw pijnklachten omgaat, bepaalt hoe u pijn beleeft. Ook het land van herkomst en cultuur, vriendenkring, werk en status kaderen binnen dit sociaal luik. Ook hobby’s bijvoorbeeld sport kunnen het herstel belemmeren of net stimuleren.

Hoe gaan we te werk?

Pijn wordt dus door verschillende factoren bepaald. Deze drie componenten – de biologische, psychologische en sociale component – staan voortdurend in relatie ten opzichte van de pijn en het herstel.

We streven er dan ook naar om al deze factoren te bekijken, om zo goed mogelijk het pijnprobleem in kaart te brengen en een adequaat behandelingsplan op te stellen. Vooreerst wordt steeds gekeken wat de lichamelijke oorzaak is van uw pijn. Dit doen we aan de hand van een klinisch onderzoek, eventuele foto’s en andere onderzoeken. Daarnaast bekijken we ook de psychische en sociale factoren die invloed hebben op uw pijn. Hiervoor vult u een pijnvragenlijst in de eerste maal dat u door een pijnspecialist wordt gezien.

Omdat er op meerdere gebieden factoren aanwezig zijn die de mate van pijn kunnen bepalen, kan het dus voorkomen dat u door verschillende medische specialisten behandeld wordt, bijvoorbeeld orthopedie, neurochirurgie, fysiotherapie, psychologie… Dit noemen we de multidisciplinaire behandeling van pijn, één van de belangrijkste werkwijzen van de Pijnkliniek Dolores Curatio.

We willen dus in eerste instantie zoveel mogelijk de oorzaak van de pijn aanpakken. Enkel wanneer we de oorzaak niet meer kunnen herstellen, behandelen we de gevolgen ervan.

Het is onze bedoeling dat u dankzij een voor u uitgekiende behandeling opnieuw kunt functioneren ondanks de pijn, dat de pijn onder controle en leefbaar blijft. Verder streven we ernaar om u te begeleiden om de belastbaarheid op te bouwen, mobieler te worden en de zelfredzaamheid te verbeteren.

Nog vragen?

Indien u nog vragen of opmerkingen heeft, kunt u deze gerust stellen aan één van de artsen, verpleegkundigen of het secretariaat.